Landbouwmeevaller — Emmef / Opinie

Een meevaller: volgens de NRC blijkt uit nieuw onderzoek door het ministerie van Financiën dat boeren hun uitstoot veel minder hoeven te reduceren, wanneer meer Nederlanders elektrisch gaan rijden, kolencentrales gesloten worden en fabrieken hun uitstoot verminderen.

Deze meevaller moet de natte droom zijn van alle lobbyisten van banken, toeleveranciers en afpersende inkooporganisaties, en natuurlijk ook van boeren die zich van deze groepen afhankelijk hebben gemaakt dankzij staand landbouwbeleid. Er kan weer gezegd worden: “als alle andere partijen hun best doen om te zorgen dat Nederland zijn klimaatdoelen haalt, dan hoeven wij minder te doen!” Het kabinet zal zoals gewoonlijk alle andere partijen effectief stimuleren om hun doelen te halen. Hoewel die kolencentrales misschien nog even moeten wachten vanwege de situatie rondom gas. En hoewel die elektrische auto voor de bulk nog niet betaalbaar of handig is, terwijl er waarschijnlijk geen budget is om dat te veranderen. En de lobbyisten van de fabrieken kunnen waarschijnlijk heel goed uitleggen dat juist andere partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Details! Daar komen we uit! Deze meevaller is dus ook een politiek cadeau, want iedereen kan weer – gezond? - ademhalen! Pas over een paar jaar is iedereen weer boos, omdat juist zij opeens aan totaal onverwachte normen moeten voldoen.

Ik hoop echter positief verbaasd te worden door de politiek en suggereer daarom het volgende.

Politiek: luister deze keer eens niet naar makkelijke, theoretische meevallers. Ook niet naar lobbyisten, of boeren die denken dat deze lobbyisten hun belangen behartigen. Toon in plaats daarvan een visie, gebaseerd op een overvloed aan beschikbare ideeën en gegevens. Maak boeren bijvoorbeeld minder afhankelijk van monopolisten en banken, zodat “groter, groter” niet meer de enige keuze is. Of koop boeren gerichter uit waar dat nodig en effectief is. Enzovoorts!

Politiek: wees ambitieus. Eindig een keer bovenaan een positief lijstje, door bijvoorbeeld tegelijkertijd ook alle andere partijen hun milieudoelen te laten halen!

Moet ik al een feestje regelen?

Delft, 24 juli 2022.1